Unele dintre cele mai puternice sentimente care caracterizeaza fiinta umana sunt cele legate de nevoia de securitate si de protectie, dublate de un puternic simt al propietatii. Si pentru ca organizatiile sunt formate din oameni, imaginea unei companii oglindeste caracterul si comportamentul factorilor de decizie in momentele cheie. In orice P&L trebuie sa existe un buget alocat pentru IT, cu precadere unul destinat productivitatii, dar mai ales securitatii si continuitatii business-ului.

Ce trebuie sa faci pentru a avea un weekend linistit, astfel incat luni sa nu devii un start-up, pentru ca asa te vei simti dupa un atac cibernetic de tip cryptowall? Raspuns final: Backup as a Service!

Desi este considerat un serviciu pasiv, de tipul “in caz ca”, alocarea unui buget reprezinta o investitie, nu un cost.

Protejarea datelor impotriva pierderilor, coruperii datelor, dezastrelor (cauzate de oameni sau naturale) si a altor probleme, trebuie sa reprezinte una dintre prioritatile de top pentru companii. 

Termenul de backup a devenit sinonim cu protectia datelor si poate fi realizat prin mai multe metode.

Iata mai jos ce tipuri de backup trebuie sa ai pe lista de cumparaturi:

1. Copii de rezerva complete:

Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de backup face o copie a tuturor datelor pe un dispozitiv de stocare, de tip disc sau banda magnetica, intr-o locatie diferita de mediul de productie – Data-Center.

Avantajul principal in a efectua o copie de rezerva completa in timpul fiecarei operatiuni este ca o copie completa a tuturor datelor este disponibila pe un singur suport. Acest lucru are ca rezultat un timp minim pentru restaurarea datelor, o valoare cunoscuta sub numele de obiectiv de timp de recuperare. Cu toate acestea, dezavantajele sunt ca dureaza mai mult pentru a efectua o copie de rezerva completa si necesita mai mult spatiu de stocare.

2. Copii de rezerva incrementale:

Un backup incremental are ca rezultat copiarea datelor care s-au modificat de la ultima operatiune de backup de orice tip. Aplicatiile de backup urmaresc si inregistreaza data si ora la care au loc operatiunile de backup pentru a urmari fisierele modificate de la operatiunile anterioare. Avantajul unei copii de rezerva incrementale este ca se copiaza o cantitate mai mica de date decat in cazul unei copii complete. Astfel, aceste operatiuni vor avea o viteza de backup mai mare si necesita mai putin spatiu de stocare.

3. Copii de rezerva diferentiale:

O operatiune de backup diferentiala este similara cu o operatiune incrementala, prima data cand este efectuata, prin aceea ca va copia toate datele modificate din backup-ul precedent. Cu toate acestea, de fiecare data cand este rulat ulterior, va continua sa copieze toate datele modificate de la backupul complet precedent. Astfel, va stoca mai multe date pentru copii de siguranta decat o copie incrementala. In plus, backup-urile diferentiale necesita mai mult spatiu si timp pentru a fi finalizate decat backup-urile incrementale, insa mai putin decat cele complete.

4. Copii de rezerva in oglinda:

O copie de rezerva in oglinda este comparabila cu o copie de rezerva completa. Acest tip de backup creeaza o copie exacta a setului de date sursa, dar numai cea mai recentă versiune de date este stocata in depozitul de copii de rezerva, fara urmarirea diferitelor versiuni ale fisierelor. Unul dintre beneficiile backup-ului in oglinda este un timp rapid de recuperare a datelor. De asemenea, este usor sa accesati fisierele individuale pentru care s-a facut backup. Unul dintre principalele dezavantaje, insa, este cantitatea de spatiu de stocare necesara iar daca exista o problema in setul de date sursa, cum ar fi o coruptie sau o stergere, backup-ul in oglinda se va confrunta cu acelasi lucru.

Orice companie trebuie sa execute o copie de rezerva completa cel putin o data pe luna.

Can’t handle Earth anymore? Join our Cloud!

Sună-ne aici Întreabă-ne aici