Black Friday a devenit, fără îndoială, unul dintre cele mai așteptate și explozive evenimente de cumpărături din calendarul comercial. Este ziua în care companiile au o șansă unică de a atrage clienți și de a înregistra vânzări record. Cu toate acestea, pentru a transforma această oportunitate în succes, este esențial să fie pregătit din punct de vedere tehnologic. Astfel, în acest articol, vom explora modul în care puteți pregăti infrastructura IT și securitatea cibernetică pentru a vă asigura că Black Friday se transformă într-o zi de vânzări record, nu într-o “vinere neagră” pentru afacerea dvs.

Iată câteva sfaturi:

Analizați Resursele Actuale:

Primul pas în pregătirea pentru Black Friday este o analiză atentă a infrastructurii IT existente. Asigurați-vă că aveți suficientă capacitate de procesare, stocare și lățime de bandă pentru a face față creșterii bruște a traficului. În acest sens, efectuarea de teste de sarcină pentru a evalua limitele actuale ale infrastructurii dvs. este esențială. De asemenea, este important să identificați orice puncte slabe care ar putea duce la probleme în ziua cea mare.

Scalabilitate și Redundanță:

Pentru a asigura că sunteți pregătit pentru orice volum de trafic, planificați o creștere a capacității resurselor. Investiți în soluții de tip data-center care permit scalabilitate ușoară, astfel încât să puteți adăuga rapid resurse suplimentare atunci când este necesar. De asemenea, asigurați-vă că există un grad adecvat de redundanță pentru a evita întreruperile în cazul unor probleme hardware sau a unor eventuale atacuri cibernetice.

Protejați-vă de Amenințările Cibernetice:

Black Friday nu atrage doar atenția cumpărătorilor, ci și a infractorilor cibernetici. Aceștia caută să profite de creșterea traficului pentru a lansa atacuri. Pentru a vă întări securitatea cibernetică, luați în considerare următoarele:

  • Asigurați-vă că software-ul și patch-urile sunt actualizate regulat pentru a remedia vulnerabilitățile cunoscute.
  • Implementați un sistem de monitorizare continuă a rețelei pentru a detecta activități suspecte în timp real.
  • Un firewall și un sistem de detecție a intruziunilor sunt esențiale pentru a proteja rețeaua dvs.
  • Educați-vă angajații cu privire la amenințările cibernetice și implementați practici de securitate solide.

Backup și Recuperare a Datelor:

Un plan de backup și recuperare a datelor bine pus la punct este esențial. Efectuați copii de siguranță regulate ale datelor și asigurați-vă că acestea sunt stocate în locuri sigure, astfel încât să puteți recupera rapid datele în caz de incident cibernetic sau avarie hardware. Un plan eficient de recuperare a datelor vă va ajuta să reveniți online rapid și să minimizați orice impact negativ.

Testare și Anticipare:

Pentru a fi pregătit în ziua Black Friday, efectuați teste amănunțite în prealabil. Simulați creșterea traficului și efectuați teste de rezistență pentru a vă asigura că infrastructura IT și securitatea cibernetică sunt gata să facă față oricărui scenariu. Anticipați posibilele puncte de eșec și dezvoltați planuri de acțiune pentru a le gestiona rapid și eficient.

Comunicare și proces decizional rapid:

Pe măsură ce se apropie ziua Black Friday, asigurați o comunicare eficientă între echipele IT, de securitate și conducere. Monitorizați în timp real pentru a detecta orice semne de probleme și fiți pregătiți să reacționați rapid pentru a minimiza orice impact negativ asupra afacerii.

Black Friday reprezintă o oportunitate fără precedent de a stimula vânzările și de a consolida reputația afacerii dvs. Cu pregătirea corectă a infrastructurii IT și securității cibernetice, puteți transforma Black Friday într-o zi de vânzări record. Prin urmare, concentrându-vă pe managementul infrastructurii IT, soluțiile de tip data-center și măsurile de securitate solide, puteți să vă asigurați că Black Friday nu este o “vinere neagră” pentru afacerea dvs., ci o oportunitate de creștere și succes.

Și acum…un pic despre adevărata istorie a Black Friday

Black Friday, cunoscut pentru ofertele fabuloase și agitația cumpărăturilor, are origini interesante. Termenul “Black Friday” nu a fost inițial legat de cumpărături, ci de o criză economică în 1869, când prețurile aurului au scăzut dramatic în SUA.

În anii ’50 sau ’60, în Philadelphia, “Black Friday” a început să descrie haosul din trafic și aglomerația din magazine de vineri, după Ziua Recunoștinței. Comercianții au încercat să schimbe percepția asupra termenului și se pare că au reușit destul de reapid. .

Black Friday a devenit o tradiție globală a cumpărăturilor, dar cum a ajuns acest eveniment să influențeze piața din România? Istoria Black Friday în țara noastră are rădăcini care se întind pe parcursul mai multor ani și a cunoscut o evoluție semnificativă.

Primele semne ale Black Friday în România au apărut în jurul anului 2011, când câteva magazine online au încercat să importe această tradiție din SUA. Cu toate acestea, la acea vreme, conceptul era relativ necunoscut și nu a stârnit o aderență semnificativă. Cu trecerea timpului, Black Friday a început să capete mai multă notorietate și să fie adoptat de un număr tot mai mare de magazine și comercianți. Ofertele atractive și reducerile substanțiale au atras atenția consumatorilor din ce în ce mai mulți, determinând o creștere semnificativă a vânzărilor în această zi. Unul dintre factorii cheie ai popularizării Black Friday în România a fost expansiunea comerțului online.

Acest concept, în România, a parcurs o cale fascinantă, transformându-se dintr-un eveniment aproape necunoscut într-un pilon al pieței de cumpărături. Conform raportului realizat de compania de cercetare de piață GfK România, Black Friday 2022 a înregistrat o creștere remarcabilă de 15% a vânzărilor față de anul precedent, atingând un total de 1,2 miliarde de euro.

Acest avânt economic a fost alimentat în principal de popularitatea în creștere a cumpărăturilor online în România, care au înregistrat o creștere impresionantă de 25%, ajungând la 500 de milioane de euro. Cu toate acestea, magazinele fizice nu au fost excluse din această creștere, înregistrând o creștere de 10%, cu vânzări de 700 de milioane de euro. Această tendință a fost susținută de un număr în creștere de consumatori care au ales să meargă în magazine pentru a profita de ofertele de Black Friday.

Categoriile de produse cele mai căutate au fost electrocasnicele, reprezentând 22% din totalul vânzărilor, urmate de telefoanele mobile și accesorii cu 17%, modă și încălțăminte cu 15%, IT și software cu 12%, și produse pentru casă și grădină cu 10%.

În ceea ce privește brandurile, Samsung a condus clasamentul, cu 12% din vânzările totale, urmat de Apple cu 10%, Decathlon cu 8%, eMAG cu 7%, și H&M cu 6%.

Black Friday în România nu este doar o zi de cumpărături, ci și un fenomen economic semnificativ. Acest eveniment a generat o creștere substanțială a vânzărilor și a devenit un moment crucial pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Cu oferte atractive și o gestionare tehnologică eficientă, Black Friday este așteptat cu nerăbdare în fiecare an pentru a marca un succes economic notabil.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici