Vremurile pe care le traim par din ce in ce mai sigure, insa sunt din ce in ce mai putin libere.
Constientizarea nevoii de securitate cibernetica nu este o necesitate doar pentru companii, ci in egala măsură si in plan personal, mai ales pentru aceia dintre noi care isi petrec sarbatori, mai mult sau mai putin inventate, in singuratate, acestia fiind tinta principala pentru escrocherii romantice si atacuri frauduloase.
Cercetarile arata ca escrocheriile de natura romantica se afla la cote maxime. Principalul motiv pentru care atragi atentia unui hacker si nu a unui suflet pereche, este gradul de expunere a vietii personale, cu precadere a partii amoroase si materiale si se intampla indiferent de varsta. Totodata, si aceia care cauta sa ofere cadouri exclusiviste, pe care in mod normal nu si le-ar permite, devin victimile unor site-uri fantoma.
FBI defineste escrocheriile romantice ca fiind situatii in care un criminal adopta o identitate online falsa pentru a câștigă afectiunea, increderea si nu in ultimul rand, banii unei victime. Escrocul foloseste apoi iluzia unei relatii romantice sau apropiate pentru a manipula si/sau a fura de la victima. Escrocii romantici sunt experti in a parea a fi autentici, grijulii si credibili.
Retelele de socializare sunt principalul teren de vanatoare pentru escrocherii romantice. Petitori falsi, in numar tot mai mare, ajung la potentialele victime pe care le observa pe Facebook sau Instagram. Plangerile cu privire la acest tip de frauda au crescut de la 11.235 de cazuri in 2016 la 52.593 in 2020.
Un alt pericol legat de escrocheriile romantice este ca pot duce victima si la actiuni cu potential criminal. Bandele criminale internationale folosesc site-uri de intalniri pentru a recruta „catari de bani”, scopul fiind spalarea unor fonduri obtinute ilegal, folosindu-le conturile bancare. Efectul insingurarii produs de pandemie a reprezentat un teren fertil pentru toti acesti „vanatori”.
Solutia tehnica: o conexiune de tip VPN (Virtual Private Network):
Construirea unor relatii online reprezintă o modalitate convenabila de a ramane conectat in scop social. VPN-urile sau retelele private virtuale pot oferi o măsură sporită de evitare a inselatoriilor, in primul rand, prin faptul ca schimba adresa IP.
Mai mult, utilizarea unui VPN este foarte importanta atunci cand accesezi site-uri de intalniri utilizând o conexiune Wi-Fi publica, aceasta fiind de departe cel mai simplu mod pentru hackeri de a va fura identitatea.
Sfaturi pentru a evita escrocheriile romantice:
- escrocii folosesc detaliile pe care le distribuiti pe retelele sociale si pe site-urile de intalniri pentru a va intelege și pentru a va profila mai bine, ca atare fiti suspiciosi si puneti o multime de intrebari
- utilizati cautarile online pentru a vedea daca fotografia si profilul persoanei au fost folosite și in alta parte
- atentie dacă persoana respectiva va cere rapid sa treceti de la o converstatie on-line, la una fata in fata
- feriti-va de incercarile de a va izola de prieteni si familie sau de solicitarile de a trimite fotografii neadecvate sau informatii financiare care ar putea fi folosite ulterior pentru a va extorca
- nu trimiteti niciodata bani nimanui cu care ati comunicat doar online sau prin telefon
Pentru ca nu vreau sa va stric cheful, inchei totusi optimist, cu o urare de bine: sa aveti inima deschisa, dar portofelul digital inchis”!