TRENDURI PENTRU ANUL 2017!

 

Internet-of-things1

  1. Poate ai auzit de termenul IoT (Internet of Things)? Pe scurt, IoT inseamna o conexiune prin internet a diferitelor dispozitive. Cred ca deja ai auzit despre acest subiect, probabil TV-ul tau este smart, telefonul este smart, masina este smart, poate esti norocos si ai un frigider sau o masina de spalat vase din aceeasi categorie. Esti conectat la ele? In principal IoT asta inseamna, o conexiune armonioasa intre toate dispozitivele tale si este un trend major al anului 2017, in care internetul faciliteaza timpul oamenilor si conexiunea dintre acestia si obiectele lor. Companii mari, ca de exemplu Google, Amazon si Apple pare ca sunt din ce in ce mai implicate in acest aspect.
  2.  Automatizarea este un trend major al anului 2017. Probabil ai auzit ca exista roboti jurnalisti care demonstreaza ca acest trend prinde amploare. Automatizarea poate sa aiba o parte buna si o partea rea. Parte buna este ca totul ar putea sa fie programat, un ‘simplu’ proces automatizat. Partea mai putin buna ar fi inlocuirea fortei de munca umane cu cea robotica, in principiu disparitia unor posturi de munca. Site-ul Forbes a precizat ca in jur de 35%-50% din locurile de munca din ziua de astazi sunt in pericol, in fata automatizarii acestora. Aici nu ne dam cu parerea, ti-am prezentat doua parti diferite ale acestui trend, tu decizi cum privesti acest lucru. Eu personal m-am gandit, poate cateodata avem nevoie si de roboti, sa nu riscam vieti umane.
  3. Ai auzit de AR sau mai bine zis, ‘augmented reality’? Da, este si acest lucru un trend al anului 2017. Acest AR presupune sa ai parte de produse si informatii virtuale integrate pentru cele din lumea fizica. Un exemplu, celebrul joc Pokemon Go, acesta aratand cat de crescut este interesul pentru acest nou tip de realitate. Pe langa acest trend ‘augmented reality’ mai avem ceva, VR ‘virtual reality’. Diferenta intre cele doua este ca VR este un mediu complet virtual, de exemplu, experimentezi emotia unui roller-coaster de pe canapeaua proprie. Partrea buna a acestor trenduri este ca avem experiente mai multe, fara atat efort. In acelasi timp, conexiunea noastra ca oameni pare sa se diminueze, pentru ca interactionam din ce in ce mai mult virtual.
  4. Trendul acesta cred ca o sa te faca foarte fericit. Acum discutam despre inteligenta artificiala, ‘AI’ ‘artificial intelligence’. Acest trend este in crestere de ani buni si pare ca in 2017 este unul dintre trendurile predominante. Sigur ai auzit de masini care se conduc singure si de bine cunoscuta SIRI. Aceasta inteligenta are in mod principal o singura responsabilitate, de exemplu doar sa conduca masina. Scopul dorit este sa aiba capacitatea sa intreprinda mai multe atributii. Acest trend totusi a ridicat cateva semne de intrebare si alerta. Oameni de stiinta ca Stephen Hawking, Steve Wozniak sau Bill Gates si-au exprimat parerea in legatura cu AI. Ingrijorarea lor are la baza ideea ca aceasta forma de inteligenta ar putea avea potentialul sa depaseasca inteligenta umana. Iti pare cunoscut acest scenariu, nu? Poate ai vazut seria Terminator cu robotii care vor sa cucereasca lumea.
  5. Un nou trend, desi este pe piata de cativa ani buni, este preconizat sa ia amploare in anul 2017. Imprimanta 3D, care se presupune ca pana la sfarsitul anului o sa fie probabil cel mai dorit cadou de Craciun. Aceasta imprimanta presupune printarea obiectului in realitate. Uite, cel mai bun exemplu este din domeniul medicinei cu aparatele auditivie care sunt printate 3D. Da, da, ai inteles bine, unele firme de aparate auditive folosesc acest proces si spre surprinderea noastra, fac asta de ani buni. Starkey este una dintre aceste firme, care a inceput sa foloseasca acest proces acum 10 ani. Impresionant nu?

Speram ca ti-a placut articolul nostru de azi si iti multumim pentru ca ne citesti HyperBlog-ul!

Echipa Hypercubic IT iti ureaza o zi cat mai buna!

 

 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici