strategia de securitate cibernetica

Situatia actuala in securitate cibernetica

In ultimii ani, apar tot mai multe tipuri de atacuri cibernetice, iar in prezent sunt mai frecvente si mai sofisticate, reprezentand o amenintare semnificativa pentru organizatii. Un studiu recent efectuat de Barracuda Networks in primavara acestui an chiar ne demonstreaza acest lucru: 45,7% dintre fisierele HTML scanate in martie 2023 au fost gasite ca fiind rau intentionate, comparativ cu 21% in mai 2022. Atacatorii folosesc frecvent aceasta tehnica de atac cibernetic prin HTML pentru a compromite orice strategie de securitate cibernetica, folosindu-se de oameni. 

Prin mesaje bine elaborate, site-uri web compromise si/sau atasamente de fisiere HTML, angajatii pot fi pacaliti cu usurinta. Această abordare este folosită de hackeri pentru a ascunde atacuri de tip phishing sau furt de credentiale si multe altele. 

Este imposibil sa fii protejat 100% si nici nu ar trebui sa faci din asta un scop final, insa o strategie proactiva, eficienta, in continua evolutie si bine sustinuta este esentiala. Pentru a realiza acest lucru, sunt patru pasi importanti de urmat.

 

De unde incepi ca sa iti creezi o strategie de securitate cibernetica?

Inainte de orice, gandeste-te la asta: scopul unei strategii de securitate cibernetica este de a imbunatati tot ceea ce inseamna securitatea companiei tale. Acest lucru necesita de obicei trecerea de la o abordare de securitate reactiva la una proactiva, unde se pune accent pe prevenirea atacurilor si incidentelor cibernetice, mai degraba decat pe raspundea retroactiva la acestea.

👉 Citeste mai multe despre solutiile de securitate cibernetica reactive si preventive aici.

Dezvoltarea unei strategii de securitate cibernetica pentru afacerea ta este esentiala atat pentru succesul pe termen lung, cat si pentru a-ti asigura continuitatea la nivel de business indiferent de circumstante. Iata pasii de baza pe care ar trebui sa-i urmezi pentru a-ti contura si implementa o strategie de securitate eficienta.

  • Intelege fata de ce tipuri de atacuri este vulnerabila afacerea ta.

Pentru a intelege gradul de vulnerabilitate al afacerii tale, ai nevoie atat de o analiza externa, cat si de o analiza interna. Incepand cu analiza externa, ar trebui sa analizezi la nivelul mediului de business ce fel de atacuri cibernernetice sunt cele mai frecvente si cum iti pot afecta afacerea. Observa daca exista vreun concurent de-al tau care s-a confruntat cu probleme de securitate in trecut si asigura-te ca iei masurile potrivite. Furnizorul tau de solutii se securitate iti va sugera solutii optime de securitate cibernetica, insa este de datoria ta sa stii cel mai bine de ce are nevoie afacerea ta.

  • Stabileste-ti gradul de vulnerabilitate printr-un Audit IT

O analiza interna se realizeaza rapid si simplu cu ajutorul unui audit IT automatizat. In aceasta faza, vei vedea cu exactitate cu ce lacune tehnice si vulnerabilitati se confrunta businessul tau la nivelul intregului sistem informatic. De indata ce ai o vedere clara de ansamblu asupra securitatii afacerii tale, poti incepe sa iti pui la punct neajunsurile. 

👉 Te ajutam sa incepi sa iei masuri de securitate cibernetica, oferindu-ti un audit IT gratuit. Vezi mai multe detalii aici.

  • Stabileste modul in care trebuie sa iti imbunatatesti practicile de securitate cibernetica

Trebuie sa te gandesti si la viitor. Avand in vedere ca ai analizat mediul extern si stii ce probleme s-ar putea sa intampini, n-ar fi rau sa iei masuri preventive. Daca ai observat ca atacurile de tip ransomware au afectat un numar tot mai mare de afaceri, ar trebui sa iei in considerare in acest moment solutii de backup si recuperare a datelor. Data fiind flexibilitatea muncii, poate iti doresti sa extinzi programul de munca remote al angajatilor tai pe termen lung, iar in acest caz ai nevoie de solutii de cybersecurity care sa protejeze dispozitivele angajatilor, precum firewall as a service. In astfel de situatii, ar trebui sa abordam o gandire utilitarista, si sa gasim solutiile care ne vor oferi cel mai mare bine pe termen lung.

Fiecare imbunatatire trebuie abordata realist, asa ca gandeste-te bine: ai resursele necesare in-house? E mai avantajos sa externalizezi? Iti putem fi alaturi cu servicii complete de securitate cibernetica, personalizate pe nevoile specifice ale afacerii tale. Vezi mai multe detalii aici.

  • Analizeaza si imbunatateste-ti practicile constant

Asa cum am spus si la inceputul acestui articol, nu exista o strategie de securitate cibernetica care sa iti garanteze ca nu vei fi niciodata atacat. Exista doar strategii care iti vor garanta ca in caz de dezastru, vei putea raspunde, iar existenta afacerii tale nu va fi amenintata. 

  • Ca sa iti mentii un pachet de servicii de cybersecurity care sa reflecte nevoile reale ale companiei tale, specialistii nostri recomanda ca businessul tau sa treaca printr-un audit IT o data la 6 luni. Doar asa vei putea avea o privire de ansamblu clara si reala, ca sa iti poti actualiza strategia.
  • Ia in considerare un training al angajatilor pentru a minimiza riscul cel mai mare al oricarei companii: erorile umane. Nu uita, 88% dintre bresele de securitate sunt cauzate de erorile angajatilor, conform unui studiu recent, Psychology of Human Error.
  • Stabileste sau restabileste in mod clar care sunt responsabilitatile companiei tale si care sunt indatoririle furnizorului tau de servicii de cybersecurity. Toata lumea are un rol, asigura-te ca indatoririle sunt clare intotdeauna!
  • Pentru a-ti imbunatati strategia de securitate cibernetica, abordeaza cele doua preocupari principale ale utilizatorilor: teama de a fi monitorizati, ceea ce genereaza discutii legate de drepturile individuale, si o preocupare excesiva cu privire la securitate care afecteaza productivitatea si mentine o atmosfera paranoica la nivelul companiei. Asigurarea unei implementari adecvate fara a compromite aceste preocupari poate fi evaluata luand in considerare bugetul alocat.

 

Ai nevoie de un partener de incredere cand vine vorba de securitate cibernetica?

De peste 14 ani, HyperCubic este un partener strategic pentru peste 100 de businessuri de toate dimensiunile. Oferim o gama completa de servicii IT gestionate in cloud: IaaS (infrastructure as a service si propriul data center), BaaS si BCDR (Backup as a service si Business Continuity & Disaster Recovery), securitate cibernetica (Firewall as a Service) si ITSM (IT Services Management level 1, 2, 3 si 4). 

Daca doresti sa-ti accelerezi transformarea digitala si sa-ti dezvolti afacerea in ritmul tau, suntem la un mesaj distanta. 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici