Stiai ca telefoanele contin metale pretioase? Tokyo le foloseste pentru ….
Astazi am zis sa impartasim cu voi o stire super interesanta despre Jocurile Olimpice si Paralimpice din anul 2020, organizate in Tokyo. Orasul Tokyo va oferi medalii invingatorilor, confectionate si din parti ale telefoanelor. Interesant, nu? Medaliile oferite in aceasta competitie au anumite specificatii privind dimensiunile, greutatea si continutul de metal pretios.
Ideea revolutionara a japoneziilor, de a folosi metalele pretiose gasite in telefoanele, a starnit numeroase controverse la nivel mondial, mai ales din partea ecologistilor. Acest procedeu de extragere a metalelor pretiose din dispozitive ar presupune folosirea de acid, care ar polua atmosfera. Oricum, ideea Japoniei este de a integra toata natiunea in acest eveniment, prin Olimpiada Culturala a Jocurilor Olimpice. Aceasta initiativa implica si promovarea unui viitor sustenabil, diferite metode pentru reducerea poluarii sunt cercetare de numerosi oameni de stiinta. Speram ca ecologistii sa aprecieze asta, noi apreciem.
Japonezii au un numar de 5000 de medalii de oferit. Analizand situatia, metalul pretios provenit dintr-un telefon are o cantitate infima dar, de la milioane de telefoane, este o situatie complet diferita. Partea pozitiva este faptul ca Japonia o sa aiba o cantitate de ‘e-deseuri’ transformata la propriu in aur, argint si bronz. Daily Mail a precizat faptul ca japonezii spera sa obtina o cantitate de 40 kg aur, 4.920 kg de argint si 2,944 kg de bronz. Impresionant nu? Faptul ca invingatorii vor purta medalii confectionate dintr-o mica particica din vechiul tau telefon, va influenta pozitiv spiritul colectiv al natiunii.
Acest plan o sa fie pus in aplicare incepand cu luna Aprilie a acestui an, 2017. Multiple locuri de colectie or sa fie amplasate in toata tara, incurajand japonezii sa faca parte din acest eveniment sportiv si cultural al anului 2020. Desi planul are o oarecare structura, acesta nu a fost implementat si surse de la Daily Mail afirma faptul ca s-ar putea intampina diferite probleme in coletionarea obiectelor. Rezultatul sperat este ca fiecare cetatean sa doneze 1 kg de dispozitive pentru reciclare pe an dar, in momentul de fata acest lucru pare foarte dificil. Pe langa aceasta problema mai este si faptul ca materialele colectionate sunt deja refolosite pentru alte proiecte.