SSD (Solid State Drive)
HDD (Hard Disk Drive)

Astazi am reusit sa il conving pe colegul meu, Alex Hera, sa imi divulge cateva informatii pentru voi, in legatura cu diferentele dintre HDD si SSD. Aceste doua nume reprezinta doua tipuri de medii de stocare, SSD fiind putin mai recent in comparatie cu HDD.

Cele doua unitati de stocare sunt bazate pe principii complet diferite deoarece SSD-ul nu are absolut nicio piesa care sa se invarta sau sa se miste.  Acest aspect constituie un mare avantaj in cazul unui cutremur sau a unui soc, spre deosebire de HDD, unde piesele se pot misca si informatia se poate pierde mai usor.

Screen Shot 2017-02-10 at 11.35.43

Articolul nostru o sa va comunice informatii privind SSD si HDD cu scopul de a va informa in legatura cu o posibila viitoare investitie. Cel mai bine este sa fim informati inainte de a investi in calculatorul sau laptopul nostru. In continuare o sa va prezentam diferentele de pret dintre HDD si SSD, diferenta de viteza, durata de viata si bineinteles recomandarea noastra pentru voi.

Acest SSD inseamna de fapt Solid State Drive un mediu de stocare mai noncomformist sa zicem, pentru ca nu contine componente ce executa miscari circulare. SSD-ul nu are componente mecanice, are in schimb un “creier”, ‘microcontroller’, unul dintre cei mai importanti factori in performanta SSD-ului. Cea mai importanta diferenta si probabil si cel mai mare avantaj al unui SSD este viteza de scanare si citire care este mult mai mare, in comparatie cu HDD. Acesta ajunge la viteze mult mai mari privind accesul datelor si viteza de transfer, cu performante net superioare fata de HDD. Un mic defect, bine defect este mult spus dar, capacitatea de stocare nu este la fel de ridicata ca si cea a unui HDD. Un alt aspect important de luat in considerare este durata de viata a dispozitivului de stocare. In mod normal, producatorul iti spune cam care este durata de viata, la ce sa te astepti. De tinut minte este faptul ca si aici SSD-urile sunt superioare calitativ fata de HDD, deoarece acestea au o durata de viata mai ridicata. Dimensiunile unui SSD difera, majoritatea sunt standard incepand cu 1.8 inch, 2.5 inch sau 3.5 inch.

Hard disk drive sau, mai pe scurt, HDD a fost folosit pe piata cam de aproximativ 60 de ani. Functiile HDD-ului sunt indeplinite de un brat mecanic care se deplaseaza pe suprafata disk-ului. Acest disk are diferite viteze de rotatie si diferite capacitati de stocare, una dintre cele mai vulnerabile parti ale HDD-ului. Aceste produse sunt mai accesibile la pret, de exemplu un HDD de 1TB, tinand cont de producator bineinteles, poate sa coste undeva intre 300-600 de RON iar, un SSD de aceeasi marime poate ajunge si la 2100 RON. Principalul avatanj al HDD-ului este bineinteles faptul ca are o capacitate de stocare mult mai mare. Este posibil ca spatiul mare de stocare si accesibilitatea pretului sa pozitioneze HDD-ul ca o alegere primara a cumparatorului actual.

Alegerea depinde bineinteles si de nevoile tale, poti sa optezi pentru una dintre cele doua variante sau poti sa optezi pentru varianta hybrid, SSHD. Aceasta varianta nu este insa optima in cazul in care exista un transfer cu un volum mare de date. Exista insa sansa unui compromis, un dispozitiv care imbina caracteristici de tip SSD si HDD. Suna foarte bine nu? Avem si performanta si capacitate mare de stocare dar, bineinteles, toate aceste vin cu un pret si pretul este destul de ridicat. Sa tinem cont totusi de faptul ca performanta si calitatea superioara se platesc.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici