infrastructura IT

O infrastructura IT administrata e ca si cum te-ai apuca de gradinarit (cu un pic de ajutor)

Stiai ca 80% dintre companii mai rulează fluxuri de lucru si aplicatii on premise, iar acest lucru le impiedica initiativele de transformare digitala? Insa, pandemia, automatizarea, noile modele de munca la distanta si atacurile frecvente de securitate cibernetica au fortat tot mai multe organizatii sa aleaga tehnologii cloud computing si o infrastructura IT administrata. In acest context incert, cloud-ul a aparut ca solutie salvatoare, oferind scalabilitate, flexibilitate si siguranta necesare pentru a prospera in vremuri incerte. 

Cu toate acestea, migrarea in cloud nu trebuie privita ca eveniment singular. Este mai de graba o calatorie, caracterizata prin evolutia constanta a nevoilor businessurilor, pe masura ce se dezvolta si apar noi tehnologii. O abordare eficienta a acestui demers este asemenatoare cu a te apuca de gradinarit alaturi de un profesionist: de la fertilizarea solului la ingrijirea plantelor si designul peisagistic, fiecare strat reprezinta un element esential in construirea unei gradini excelente (sau a unei infrastructuri IT robuste, care sa sustina dezvoltarea pe termen lung a afacerii tale). In cele ce urmeaza vom explica ce elemente iti pot oferi o infrastructura in cloud pe care sa te poti baza.

 

Primul strat: solul sau construirea continuitatii in business

Solul serveste ca baza pentru plante si furnizeaza nutrienti si stabilitate. In contextul infrastructurii IT, acest strat ar reprezenta construirea unui sistem fiabil si sigur care asigura continuitatea afacerii. Dupa cum si-au dat seama rapid organizatiile in ultimii ani, elementul de baza de care depinde succesul afacerilor consta in capacitatea de a ramane disponibil clientilor si de a mentine operatiuni neintrerupte. In consecinta, companiile s-au angajat intr-o calatorie pentru a-si reimagina si reproiecta infrastructura IT, asigurand functionarea perfecta a fiecarui aspect, indiferent de context.

💡 Cum mentinem continuitatea in business, concret?

Infrastructure as a Service adaptat nevoilor de business: permite companiilor sa adauge sau sa elimine rapid putere de procesare si stocare pentru a se adapta la nevoile fluctuante ale afacerii. Aceasta agilitate asigura faptul ca afacerile pot scala infrastructura in functie de cerere, optimizand alocarea resurselor si eficienta costurilor. Prin utilizarea IaaS, companiile obtin flexibilitatea de a raspunde prompt la schimbarile pietei, la cresterea activitatii clientilor sau la fluctuatiile sezoniere, fara a fi nevoie de investitii semnificative initiale sau de supra-dimensionarea infrastructurii.

Backup as a Service si Disaster Recovery cloud based: ai siguranta unei copii de rezerva a datelor companiei tale pe un server cloud extern. Aceasta optiune este mai eficienta din punct de vedere al costurilor si al timpului, cu avantajul suplimentar de a fi gestionata de un furnizor extern. In plus, companiile pot adauga, modifica si elimina date din aceste sisteme externe dupa cum considera de cuviinta, fara a fi nevoite sa-si scaleze propria infrastructura IT.

👉 Securitatea este o prioritate pentru afacerea ta? Citeste mai multe despre cum sa abordezi strategia de securitate cibernetica pas cu pas, aici.

 

Al doilea strat: Cresterea, intretinerea si predictibilitatea costurilor

Acest strat se concentreaza pe ingrijirea plantelor, crearea conditiilor potrivite pentru crestere si mentinerea sanatatii lor. In contextul infrastructurii IT, acest strat ar sublinia predictibilitatea costurilor prin optimizarea proceselor, asigurarea alocarii eficiente a resurselor si minimizarea costurilor de intretinere si operationale. O infrastructura in cloud ar trebui sa ofere o anumita transparenta in ceea ce priveste costurile. Cu toate acestea, preturile predictibile reprezinta o provocare mai dificila de realizat cu unele furnizori de servicii cloud. Exista multe aspecte de luat in considerare pentru a evita sa platiti mai mult decat este necesar si, de asemenea, pentru a putea prognoza clar costurile. 

💡 Cum obtinem predictibilitate in costuri, concret?

Pay-as-you-go: IaaS permite utilizatorilor sa plateasca doar pentru resursele si serviciile de infrastructura pe care le utilizeaza intr-un anumit interval de timp. Astfel, se pot estima si controla mai eficient costurile, deoarece vei plati doar pentru ceea ce utilizezi, in loc sa achizitionezi tehnologii hardware sau software costisitoare.

Scalabilitate: Un alt avantaj al IaaS este posibilitatea de a scala resursele de infrastructura in functie de necesitati. Poti adauga sau elimina rapid putere de procesare, stocare si alte resurse pentru a te adapta cerintelor in timp real. Aceasta iti permite sa optimizezi costurile, deoarece platesti doar pentru resursele de care ai nevoie intr-un anumit moment.

Eliminarea cheltuielilor de capital: Prin Infrastructure as a Service, companiile au un control mult mai mare cand vine vorba de CAPEX vs OPEX deoarece nu mai sunt nevoite sa achizitioneze in mod direct resursele IT necesare pentru a mentine propriile servere, optimizand astfel costurile de intretinere si administrare IaaS. Ca urmare a utilizării tehnologiilor cloud, aproape 80% dintre companii economisesc bani si isi imbunatatesc productivitatea si securitatea.

 

Ultimul strat: un pic de peisagistica, design si flexibilitate 

In final, ai nevoie sa-ti personalizezi spatiul exterior pentru a se potrivi cu nevoile tale. In contextul infrastructurii IT, IaaS ofera flexibilitate prin furnizarea unui mediu virtual in care poti configura, gestiona si scala resursele de infrastructura in functie de nevoile afacerii. Acest lucru permite sa te adaptezi rapid la cerintele fluctuante si sa ai control deplin asupra resurselor, platformelor si serviciilor utilizate.

💡 Cum obtinem flexibilitate, concret?

Scalabilitate orizontala: IaaS permite scalarea resurselelor de infrastructura orizontal, adaugand sau eliminand rapid masini virtuale, capacitate de stocare sau putere de procesare, in functie de necesitati. Acest lucru va permite sa va adaptati rapid la variatiile cererii si sa optimizati utilizarea resurselor.

Abordare de tip cloud hibrid: Prin combinarea unei solutii data center cu IaaS, poti beneficia de avantajele ambelor medii. Aceasta abordare de tip cloud hibrid permite o alocare dinamica a nevoilor. Se poate utiliza data centerul pentru date sensibile sau aplicatii mai vechi care necesita o proximitate mai mare, in timp ce IaaS poate fi folosit pentru resurse scalabile si noi proiecte.

👉 Ai nevoie de servicii Data Center? Descopera ce iti poate oferi centrul de date Hypercubic.

Servicii complementare: Daca alegi servicii de administrare IaaS, ai avantajul si unor servicii suplimentare, cum ar fi servicii de securitate, servicii de backup si recuperare in caz de dezastre (BCDR), servicii de monitorizare si raportare, servicii de gestionare a identitatii si accesului etc. Aceste servicii completeaza infrastructura virtuala si iti ofera un set mai larg de optiuni pentru a va satisface nevoile.

 

Si, ce fel de gradina vrei sa ai? Nevoile tale cand vine vorba de infrastructura IT sunt personalizabile

Chiar daca administrarea infrastructurii IT in cloud este intotdeauna complexa, merita efortul. Renuntarea la intretinerea propriului sistem este similara cu a avea un specialist care sa te ajute sa iti amenajezi gradina, dar tu decizi care e bugetul, ce fel de flori iti plac si care cum ai vrea sa arate in final. Ai  posibilitatea de a alege solutia potrivita si de a o adapta in functie de nevoile tale, astfel incat compania ta sa se poata concentra pe ceea ce face cel mai bine. Noi gestionam servicii IT cel mai bine, asa ca poti conta pe specialistii nostri.

De peste 14 ani, HyperCubic este un partener strategic pentru peste 100 de businessuri de toate dimensiunile. Oferim o gama completa de servicii IT gestionate in cloud: IaaS (infrastructure as a service si propriul data center), BaaS si BCDR (Backup as a service si Business Continuity & Disaster Recovery), securitate cibernetica (Firewall as a Service) si ITSM (IT Services Management level 1, 2, 3 si 4). 

Daca doresti sa-ti accelerezi transformarea digitala si sa-ti dezvolti afacerea in ritmul tau, suntem la un mesaj distanta. 

 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici