Recunoasterea faciala – o vrem sau nu?

facial-recognition-software-now-used-churches

Prima stire pe care am vazut-o astazi a fost faptul ca firma Apple a cumparat o alta firma din Israel, RealFace AI, o firma care se ocupa cu tehnologia privind recunoastere faciala. Alaturi de aceasta firma, Apple a mai cumparat inca 3 firme din aceeasi locatie, cu domenii de activitate apropiate. Sa fie asta oare vestea unui posibil Iphone 8 cu recunoastere faciala in loc de parola traditionala sau amprenta? Suntem curiosi si noi ce-i drept dar, asteptam sa vedem.

Continuand discutia, recunoasterea faciala este destul de prezenta in diferite colturi ale pamantului. Primul exemplu vine, bineinteles, din China. Restaurantul KFC din Beijing este un restaurant ‘smart’ unde primesti recomandari bazate pe varsta, sexul si starea ta. Practic, te asezi in fata unui ecran si acesta iti scaneaza fata, oferindu-ti meniuri variate, in functie de criteriile prezentate mai sus. O jurnalista de la The Guardian a facut acest test folosind trei participanti diferiti si a analizat rezultatele, care arata faptul ca se fac diferente de varsta, sex si stare. Concluzia ei, oamenii preferau sa stea la coada si sa interactioneze cu angajatul KFC-ului, recunoasterea faciala avand rezultate slabe. Unul din motive fiind faptul ca un consumator poate sa comande astazi ceva, sa nu ii placa dar, maine sa primeasca aceasta sugestie, urmarind un tipar sau aparatul greseste varsta sau pur si simplu tu ai alte gusturi.

Pe langa KFC-ul smart al Chinei, aeroportul Schiphol din Amsterdam a adoptat un program de 3 luni pentru incercarea acestui sistem de facial recognition la una dintre portile lor de imbarcare. Scopul acestei incercari este de optimizare a imbarcarii pasagerilor, rapiditate si usurinta. Tot ce trebuie sa faca pasagerul este doar sa paseasca pe la o usa speciala, unde se face recunoasterea fetei lor, fara ca acestia sa mai prezinte pasaportul sau biletul. Pentru a beneficia de acest sistem, pasagerul trebuie sa isi scaneze pasaportul, biletul si fata in zona de asteptare de langa poarta. Un aspect interesant este faptul ca, datele tuturor pasagerilor sunt sterse dupa 10 ore, cu scopul a le proteja intimitatea. Diferenta ar consta in faptul ca probabil procesul de imbarcare ar dura mai putin deci, speram sa apara si in Romania, la un moment dat. O sa urmarim progresul acestui serviciu si revenim cu noutati. Australia doreste si ea sa implementeze un sistem asemanator, cu speranta ca pana in anul 2020 sa aiba 90% din calatori inregistrati. Momentan, guvernul Australiei cauta pe cineva capabil sa implementeze acest serviciu.

Cum se face, cum nu se face, ne intoarcem tot in China dar, de data aceasta in domeniul bancar. Aparent, banca ‘China Merchants Bank’ a introdus sistemul de recunoastere faciala pentru clientii lor. Acestia au posibilitatea sa-si retraga banii de la bancomat pe baza sistemului de facial recognition. Momentan, banca opereaza in peste 100 de orase, cu un numar de aproximativ 1000 de bancomate. Sincer, cred ca mi-as schimba banca dar, hai, fie. Revenim cu noutati, sper ca v-a placut articolul nostru.

O zi placuta va dorim!

Sună-ne aici Întreabă-ne aici