In cartea Life 3.0 Max Tegmark isi imagineaza ca in momentul de fata ne indreptam spre etapa evolutiva finala a omenirii: Life 3.0. In aceasta era a umanitatii, tehnologia va trai independent, proiectand atat propriul hardware, cat si software, iar repercusiunile asupra existentei insasi a omenirii sunt imense.

Viata poate fi clasificata in trei categorii in functie de nivelurile de sofisticare:
1. Prima etapa a vietii, Viata 1.0, este pur si simplu biologica.
2. A doua etapa este culturala, Life 2.0. Oamenii sunt inclusi aici. La fel ca bacteria, “hardware-ul” sau corpurile
noastre au evoluat. Dar, spre deosebire de formele de viata mai simple, putem dobandi noi cunostinte in timpul vietii noastre.
3. Etapa finala este viata teoretica 3.0, o forma de viata tehnologica capabila sa proiecteze atat hardware-ul, cat si software-ul. Din perspectiva felului in care oamenii se raporteaza la aceasta viata tehnologica, acestia se impart in 3 categorii:
a) Utopienii digitali – Ei cred ca viata artificiala este un pas urmator natural si de dorit in evolutie.
b) Tehno-scepticii. Dupa cum sugereaza si numele, ei nu cred ca viata artificiala va avea un impact prea curand.
c) Miscare AI benefica – Acestia nu cred ca AI-ul va aduce in mod necesar beneficii oamenilor

Din perspectiva celor care contribuie direct la dezvoltarea acestei tehnologii, Sfantul Graal al cercetarii AI este productia de AGI, care ar functiona la un nivel uman de inteligenta. Se traduce printr-o explozie de inteligenta, fiind un proces prin care o masina inteligenta castiga superinteligenta, cu mult peste capacitatea umana.

Totodata, autorul creioneaza cateva posibile scenarii ale felului in care va arata viitorul omenirii. Acestea variaza de la coexistenta pasnica om-AI, pana la preluarea omenirii de catre AI, ceea ce duce la disparitia sau incarcerarea umana.
1) Primul scenariu posibil este dictatorul binevoitor. O singura superinteligenta binevoitoare ar conduce lumea, maximizand fericirea umana. Saracia, bolile si alte neplaceri ar fi eradicate, iar oamenii ar fi liberi sa duca o viata de lux.
2) In aceeasi ordine de idei, exista un scenariu care implica un zeu protector, in care oamenii ar fi inca responsabili de propria soarta, dar ar exista un AI care ne protejeaza si ne ingrijeste, ca o bona.
3) Un alt scenariu este utopia libertariana. Oamenii si masinile ar coexista pasnic. Acest lucru ar fi realizat printr-o separare teritoriala clar definita. Pamantul ar fi impartit in trei zone: o lume de tip cyborg, una doar cu oameni si alta biologica, dar condusa de AI.
4) Scenariul cuceritorilor – Acest lucru ar vedea AI-ul ca distrugand omenirea, pentru ca am fi perceputi ca fiind o amenintare sau pur si simplu o risipa de resurse.
5) In cele din urma, exista scenariul zookeeper. Aici cativa oameni ar fi lasati in gradini zoologice pentru divertismentul propriu al AI, la fel cum pastram ursii panda pe cale de disparitie in gradinile zoologice

Te rog sa ne spui in cateva cuvinte care este realatia cu AI-ul si in care scenariu te regasesti.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici