În era digitală în care trăim tehnologia este peste tot în jurul nostru și impactează aproape fiecare aspect al vieții noastre. De la smartphone-ul pe care îl folosim zilnic, până la inteligența artificială care schimbă industrii întregi, progresul tehnologic este inevitabil și cântărește tot mai mult în luarea deciziilor strategice, la nivel personal și, mai ales, de business.

Însă este oare acest progres benefic pentru condiția umană și pentru societatea în care trăim?

Progres: avantajele tehnologiei

Fără îndoială, tehnologia a adus nenumărate beneficii. Aproape orice informație este acum la un clic distanță, grație internetului. Comunicarea la distanță, într-o lume globalizată, a devenit mai simplă și mai eficientă. Mai mult de atât, tehnologia a deschis uși pentru o mai mare incluziune socială. Persoanele cu dizabilități, de exemplu, beneficiază de instrumente care le fac viața mai ușoară și le permit să se integreze mai bine în societate. Iar exemplele, cu siguranță nu se opresc aici.

Dar care sunt principalele avantaje, de necontestat, ale progresului tehnologic?

Eficiență sporită este cu siguranță prima care ne vine în minte. Tehnologia poate automatiza procese și sarcini, ceea ce duce la creșterea eficienței în numeroase domenii, de la producție și afaceri, la sănătate și educație. Așa cum spunea, tehnologia a făcut comunicarea globală mai accesibilă și mai rapidă. Oamenii pot interacționa cu ușurință cu alții din întreaga lume prin intermediul internetului și a dispozitivelor mobile, iar accesul la informații îmbunătățește permanent învățarea și luarea deciziilor informate.

Dincolo de toate, tehnologia stimulează inovația și dezvoltarea în numeroase domenii, inclusiv medicină, energie, transport și multe altele. Iar toate aceste converg în economie a timpului și eliminarea sarcinilor repetitive.

Regres: Latura întunecată a tehnologiei

Cu toate acestea, nu putem ignora impactul negativ pe care tehnologia îl poate avea asupra noastră. Dependența de tehnologie și rețele sociale, de exemplu, este o problemă în creștere, în timp ce automatizarea și inteligența artificială amenință stabilitatea locurilor de muncă pe anumite specializări. Pe lângă acestea, tehnologia a avut și un impact asupra relațiilor interumane. Comunicarea față în față devine din ce în ce mai rară, înlocuită de interacțiuni virtuale.

Pierderea confidențialității ridică tot mai multe provocări. Cu toate beneficiile pe care le aduce conectivitatea, aceasta vine și cu riscul încălcării confidențialității. Tehnologia poate fi vulnerabilă la atacuri cibernetice, ceea ce poate pune în pericol datele și informațiile personale.

Oamenii pot deveni dependenți de tehnologie, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, precum afecțiuni legate de ochi sau probleme psihologice. Ba mai mult, cercetările sugerează că tinerii petrec în medie 7 ore pe zi în fața ecranelor, un aspect deloc benefic pe termen lung. Izolarea socială intervine și ea în contextul în care utilizarea excesivă a tehnologiei poate duce la scăderea calității relațiilor interumane.

“Bulele de informații” sunt un alt aspect ce atrage atenția tot mai mult. Algoritmi din platformele sociale ne prezintă adesea doar informații care ne confirmă convingerile preexistente, amplificând diviziunile și înțelegerea greșită a realităților complexe.

Efecte asupra mediului nu sunt nici ele de neglijat. Producția și eliminarea deșeurilor electronice au un impact negativ asupra mediului. Nu în ultimul rând, asistăm la o creștere a valului de șomaj tehnologic. Automatizarea duce treptat la pierderea locurilor de muncă în anumite industrii, pe măsură ce mașinile și roboții preiau sarcinile umane.

Viitorul: Balanța dintre progres și regres

Balansarea avantajelor și dezavantajelor tehnologiei poate fi o provocare, deoarece fiecare persoană și fiecare situație pot avea nevoi și priorități diferite. Soluția nu este să respingem tehnologia, ci să o folosim în mod responsabil, având în vedere binele umanității.

Educația și informarea sunt cheia. Ar trebui să învățăm să folosim tehnologia într-un mod care să îmbunătățească viețile noastre, fără a ne aliena sau a ne dăuna.

În concluzie, tehnologia poate fi atât o binecuvântare, cât și un blestem. Există totuși câteva strategii pentru a atinge o balanță sănătoasă, începând de la conștientizare, prioritizare și evaluare a intruziunii tehnologiei în viața de zi cu zi.

Iată și câteva idei care arată, o data în plus, binecuvântarea adusă de tehnologie:

  1. Educația personalizată: Tehnologia poate revoluționa educația, oferind materiale didactice personalizate în funcție de ritmul și stilul de învățare al fiecărui elev. Acest lucru ar putea reduce rata abandonului școlar și ar crește calitatea educației.
  2. Tehnologia în domeniul medical: De la imprimarea 3D a organelor la terapiile genetice personalizate, viitorul medicinii pare a fi promițător. Aceste inovații au potențialul de a eradica boli și a prelungi durata de viață.
  3. Energii curate: Investițiile în tehnologii pentru energii regenerabile, cum ar fi panourile solare mai eficiente sau turbinele eoliene, ar putea duce la un viitor în care dependența de combustibilii fosili este redusă, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

În cartea „De ce eșuează națiunile: Originile puterii, prosperității și sărăciei”, scrisă de Daron Acemoglu și James Robinson, sunt explorate motivele pentru care unele națiuni prosperă, în timp ce altele rămân în sărăcie și totul pornește de la 2 categorii de „instituții” – incluzive și extractive, formarea acestora depinzând covârșitor de modalitatea în care este folosită tehnologia.

Autorii susțin că instituțiile incluzive facilitează inovația, creșterea economică și dezvoltarea, în timp ce instituțiile extractive inhibă aceste procese și perpetuează sărăcia și inegalitatea.

Instituții incluzive sunt caracterizate prin deschidere și participare, unde puterea și resursele sunt distribuite în mod relativ echitabil în societate. Aceste instituții creează un mediu propice pentru inovare, inițiativă individuală și dezvoltare economică durabilă. Pe de altă parte, instituții extractive sunt caracterizate prin concentrarea puterii și resurselor în mâinile unei elite restrânse. Ele exploatează în mod sistematic societatea și limitează oportunitățile pentru majoritatea oamenilor, ceea ce duce la sărăcie și stagnare economică.

Dar, indiferent de abordare, este important de menționat că tehnologia poate influența semnificativ direcția în care merge o societate prin diverse mijloace.

  1. Inovație: Instituțiile incluzive sunt de obicei favorabile inovației. Acestea promovează cercetarea și dezvoltarea, oferind oamenilor libertatea și resursele de a inova. În contrast, instituțiile extractive pot limita inovația, deoarece aceasta ar putea amenința status quo-ul și puterea elitei.
  2. Difuziunea tehnologică: Instituțiile incluzive tind să faciliteze difuziunea rapidă a tehnologiei, beneficiind întreaga societate. În sistemele extractive, tehnologia poate fi controlată sau limitată pentru a menține puterea concentrată.
  3. Educație: Accesul la educație, în special în domenii tehnologice și științifice, este crucial pentru progresul tehnologic. Instituțiile incluzive promovează un sistem educațional accesibil și de calitate, esențial pentru a menține ritmul cu inovațiile tehnologice.
  4. Infrastructură: Dezvoltarea tehnologică necesită o infrastructură corespunzătoare. Instituțiile incluzive investesc în infrastructură, cum ar fi rețelele de internet, transport și energie, facilitând adoptarea și folosirea tehnologiei.
  5. Reglementări: Instituțiile incluzive creează un cadru de reglementare care sprijină antreprenoriatul și inovația, în timp ce în sistemele extractive, reglementările pot fi folosite pentru a inhiba concurența sau pentru a proteja interesele anumitor grupuri.
  6. Colaborare: Instituțiile incluzive încurajează colaborarea între diferite sectoare, cum ar fi universități, industrii și guvern, facilitând astfel transferul de tehnologie și inovare.

Dacă privim la o scară mult mai mica, la un ecosystem limitat, așa cum este o companie, trebuie să fim conștienți că sunt aplicabile aceleași principii. Modul în care conduci și consumi tehnologie este definitoriu pentru sănătatea organizației și dezvoltarea ei pe termen lung.

Pornind de la modul în care facilitezi accesul la informație în scop educațional sau procedural și până la implementarea unor servicii sau soluții IT care să asigure securitatea datelor, nu monitorizarea și controlul angajaților, având ca obiective funcționalitatea și productivitatea, toate aceste aspecte definesc ce fel de companie ești sau urmează să devii, ce angajați sau clienți atragi.

Spre exemplu, dacă îți dorești adaptabilitate, scalabilitate și să dispui de cea mai nouă tehnologie, optează pentru soluții IT de tip data-center sub formă de subscripție, în detrimentul achiziției punctuale, eliminând astfel constrângeri si percepția de “out of date”.

Iar dacă modul în care proiectezi în viitor compania pe care o conduci implică grija față de angajați și atenția la dezvoltarea sustenabilă a business-ului, trebuie să ai în vedere construirea unui ecosistem IT în care angajații să se simtă protejați, incluși și în care comunicarea este facilă.

Vrei să-ți protejezi indentitatea? Gândește în termeni de prevenție și asigură-ți continuitatea activității prin posibilitatea de a-ți restaura datele critice.Sentimentul proprietății este cât se poate de prezent în deciziile de achiziție de tip “on-premises”, însă ascunde câteva capcane de care depinde dezvoltarea companiei. Una este faptul că bugetul alocat este perceput ca un cost, nu ca o investiție, atrăgând cheltuieli de mentenanță. O altă capcană este cea a faptului că rămâi captiv într-o tehnologie “sedentară”.

În concluzie, tehnologia este o forță puternică care poate schimba direcția în care merge o societate, o companie, un individ într-o varietate de moduri. Ea aduce cu sine atât oportunități semnificative, cât și provocări complexe. Beneficiile tehnologiei pot include creștere economică, inovație, îmbunătățirea calității vieții și conectarea globală. Cu toate acestea, este esențial să gestionăm și să reglementăm tehnologia în mod responsabil pentru a minimiza dezavantajele.

În cele din urmă, tehnologia este doar un instrument și depinde de noi, ca societate, indivizi, manageri, angajați să decidem cum o folosim pentru a forma lumea în care trăim. 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici