Pentru ca tot se discuta despre felul in care reactioneaza anumite tari la o stare de criza sau despre modalitatile in care si-au format anumite reflexe sau inoveaza, va prezint, poate cel mai relevant exemplu, Israel si va invit sa puneti in balanta cu ceea ce se intampla in Romania in ultimii 30 de ani. Sa rescriem trecutul este imposibil, insa putem constientiza greselile prezentului, altfel viitorul devine o simpla iteratie a trecutului. NU trebuie sa reinventam roata, ci sa adaptam ceea ce exista deja si poate n-ar fi rau sa importam mai putina materie prima si mai multa “materie cenusie”.

Israel a devenit o putere globala in materie de inovatie și antreprenoriat, avand ca sustinere cultura, istoria și geopolitica, dezvoltand totul, de la masini electrice pana la sisteme de transfer bancar. Dan Senor si Saul Singer dezbat motivele care stau in spatele acestor performante in cartea “Start-Up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle”.

Israelul reprezinta unul dintre cele mai dens concentrate centre de inovare și antreprenoriat din lume, fiind un lider global atunci cand vine vorba de procentul economic alocat in cercetare si dezvoltare. Drept urmare, Israelul are și cea mai mare densitate de start-up-uri din lume, cu un total de 3.850 – unul pentru fiecare 1.844 de israelieni. De exemplu, compania Cisco, a achizitionat noua start-up-uri israeliene si este in cautare de mai multe.

Start-up-urile israeliene au devenit ofertante pentru investitorii straini, care sustin in mare masura potențialului tehnologic al tarii. In 2008, investitiile pe cap de locuitor au fost de doua ori și jumatate mai mari in Israel decat în Statele Unite, de peste 30 de ori mai mari decat in Europa și de 80 de ori mai mari decat in China. Companiile israeliene au, de asemenea, o prezența puternica pe bursa americana NASDAQ, reprezentand mai mult decat toate companiile europene combinate.

Ce ii face pe israelieni sa fie atat de competitivi si de profitabili:

  • Mentalitate: o cultura a indoielilor și a argumentului, a asertivitatii și informalitatii, modeleaza etosul national.Poporul israelian este, de asemenea, deschis in mod tradițional la intrebari si favorizeaza o ideologie anti-ierarhica. Intrebarea este incorporata in credința evreiasca datorita secolelor de dezbateri rabinice cu privire la interpretarea Bibliei. Aceste interpretari și contra-interpretari deschise au produs o cultura a indoielilor și a argumentului care s-a raspandit in viata civila. De exemplu, armata israeliana nu este ierarhizata in mod deliberat la nivelul rangurilor superioare, deoarece cu cat sunt mai putini ofițeri de rang superiori cu atat sunt mai multe initiative individuale la nivelurile inferioare. 
  • Armata israeliana serveste ca incubator pentru start-up-urile de inalta tehnologie si isi pregateste cadetii pentru mediile de afaceri. Toti tinerii de 17 ani trebuie sa se prezinte centrelor de recrutare militara pentru screeninguri, care includ testarea psihologica și evaluarea medicala. Celor care se descurca deosebit de bine in cadrul procesului, li se ofera pregatire in unitatile militare de elita – cea mai mare dintre ele fiind unitatea Talpiot. Un alt beneficiu este expunerea mare pe care o au in interactiunile cu oamenii din diverse medii sociale, economice sau religioase, formandu-se astfel si multiple relatii de business.
  • Comunitatile colective de tip kibbutz – reprezinta prima faza de dezvoltare a Israelului si anume etapa agricola, marcata de abolirea proprietatii private si de formarea unei comunitati egalitariste. Formarea acestor comunitati a facilitat aparitia unor importante inovatii tehnologice, companii precum Netafim (companie globala de irigare prin picurare), luand nastere in acea perioada.
  • Industria capitalului de risc – reprezinta cea de a doua etapa de dezvoltare a Israelului, initiata chiar de guvern, sub denumirea de Yozma, avand ca obiectiv facilitarea investitiilor straine, prin reducerea taxelor si prin dublarea capitalului investit initial.
  • Imigrarile – in primul val au fost foarte multi rusi-evrei, de profesie doctori sau ingineri, care au vazut potentialul unei economii emergente.
  • Dezavantajele geopolitice au fost transformate in avantaje economice. Fiind o tara inconjurata de adversari politici si aflata intr-o continua stare de conflict, israelienii au fost fortati sa-si depaseasca conditia, transformand izolarea impusa intr-un catalizator pentru tot ce inseamna educatie si inovare. A fost singura modalitate prin care au reusit sa depaseasca barierele geografice si economice, stimuland exporturile in tari mult mai indepartate cu pretentii foarte exigente vizavi de calitate. Dezvoltarea sectorului militar a insemnat ulterior o infuzie mare de capital tehnologic in economie.

Nota bene: Succesul Israelului se datoreaza istoriei, culturii si contextului geopolitic. Dependenta de imigranti, de fondurile straine de investitii si o economie bazata foarte mult pe exportul in Europa, America de Nord si Asia (> 50% din PIB), pot reprezenta de asemenea si o reala amenintare, insa pot fi gestionate corespunzator daca nu se face rabat de la primele 3 caracterisitici.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici