Proceduri, Standarde, Automatizare, Procese liniare – terminologia aceasta definește, prin esență, domeniul IT și sugerează, nici mai mult, nici mai puțin, o imagine a rigidității, matematicii, logicului și raționalității. Dar nu sunt aceste atribute prezente și în celelalte aspecte ale vieții noastre?

Răspunsul este unul complex, dar care duce către indubitabil NU.  Cercetările științifice demonstrează că deciziile noastre sunt profund influențate de emoții, dar preferăm să credem că suntem extrem de raționali. Cu toate acestea, acest articol nu se va concentra pe această discuție, ci își propune să aducă o notă practică și pozitivă acestor “rigidități” din domeniul IT.

În continuare, vom utiliza termenul “Obiceiuri Atomice”, inspirat de cartea lui James Clear cu același nume, pentru a ilustra cum acestea definesc personalitatea la nivel individual, dar și la nivel de companii.

Un obicei este alcătuit din noțiunea de prevenție, concept pe care îl aplicăm și în domeniul serviciilor IT pe care le oferim. James Clear ne spune în cartea sa că obiceiurile mici pot avea un impact semnificativ asupra vieții noastre. Această filosofie poate fi aplicată cu succes în lumea tehnologiei informației, mai ales în ceea ce privește managementul infrastructurii IT și securitatea cibernetică. Ideea de bază este că, pentru a crea obiceiuri durabile, este important să ne concentrăm pe mici progrese graduale, în loc să încercăm schimbări radicale, care au mari șanse de eșec.

Iată câteva exemple concrete:

Automatizarea: Abordarea atomică în managementul IT implică automatizarea sarcinilor repetitive, cum ar fi actualizările de software sau gestionarea backup-urilor. Automatizarea reduce erorile umane și crește eficiența.

Monitorizare și analiză continuă: Similar cu conceptele din “Obiceiuri Atomice,” monitorizarea constantă a performanței infrastructurii IT permite identificarea problemelor MICI înainte ca acestea să devină MARI. Un sistem de alertă timpurie poate preveni disfuncționalitățile majore.

Cultura de îmbunătățire continuă: Promovarea culturii de îmbunătățire continuă în organizație este asemănătoare promovării obiceiurilor bune. Aceasta poate implica feedback regulat, analize post-eveniment și adaptabilitatea la schimbările tehnologice.

 

Pentru menținerea integrității datelor și protejarea împotriva amenințărilor cibernetice, putem adopta următoarele obiceiuri:

Parole puternice și autentificare în doi pași: Mici schimbări, cum ar fi utilizarea de parole puternice și activarea autentificării în doi pași, pot face diferența în protejarea datelor.

Actualizări software și patch-uri regulate: La fel cum dezvoltăm obiceiuri sănătoase pentru a ne menține sănătatea, actualizările și patch-urile regulate ale software-ului ne mențin sistemele securizate împotriva amenințărilor cibernetice.

Educație și conștientizare în domeniul securității: Ca în “Obiceiuri Atomice,” educația și conștientizarea regulate în domeniul securității pot forma un obicei de a evita capcanele și amenințările online.

Cum asigurăm noi, HyperCubic, că aceste principii devin a doua natură a oricărui client?

Principiul “Fă-l ușor”: Pentru a crea un obicei nou, este important să-l faci cât mai ușor de realizat. Noi am investit în automatizarea unor sarcini cu ajutorul soluțiilor ușor de utilizat.

Principiul “Fă-l plăcut”: Prin automatizare, creștem eficiența și câștigăm timp, pe care îl folosim atât în scop educativ, cât și în scop distractiv.

Principiul “Fă-l vizibil”: Pentru a fi mai motivați să urmăm un obicei, este important să-l facem vizibil. Noi creăm dashboard-uri și rapoarte care ne ajută să monitorizăm funcționalitatea și securitatea unui sistem IT, iar clienții noștri primesc informări în timp real.

Principiul “Fă-l social”: Ne mândrim cu rezultatele noastre și nu suntem mod modest cu realizările noastre, iar clienții noștri ne susțin.

Managementul infrastructurii IT necesită abordări constante și consecvente, similare cu principiile din “Obiceiuri Atomice.” Schimbările mici, aplicate în mod sistematic, pot duce la creșteri semnificative în eficiența și siguranța sistemelor IT. Astfel, putem asigura un mediu de lucru digital mai sănătos și mai sigur, atât pentru organizații, cât și pentru utilizatori.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici