Fiind asaltati de termeni precum fragilitate, risc sau incertitudine, cred ca sunt necesare cateva precizari cu privire la semantica lor si felul in care se reflecta in vietile de zi cu zi sau in activitatea curenta de business, asta pentru o mai buna pozitionare in contextul actual. Taleb Antifragil ItOutsourcing ManagedServices HyperSecure

Fragilitatea – este un concept relativ usor de inteles, fiind acele lucruri care trebuie protejate de situatii care le supun unui anumit soc. Prima reactie este sa consideram ca opusul fragilitatii este robustetea, rezistenta sau rezilienta, doar ca acestea nu evolueaza, din contra, pana la urma cedeaza catastrofal. Rezistenta are loc pana la punctul in care este depasita de ceva mai puternic, iar rezilienta reprezinta capacitatea de a reveni cel mult la starea initiala, fara posibilitatea de a evolua. Ca atare, termenul care descrie cel mai bine contrariul este antifragilitatea, dupa cum explica Taleb in cartea cu acelasi nume „Antifragile: Things That Gain from Disorder”.

Sunt acele situatii care beneficiaza de pe urma unui soc, preferand iesirea din zona de confort si volatilitatea in detrimentul conservatorismului, ordinii sau rigiditatii. Antifragilitatea nu se aplica lucrurilor materiale, ci sistemelor de tot felul, un bun exemplu fiind procesul evolutiv al vietii in sine, a omului in general, a sistemelor economice, politice, medicale, stiintei sau tehnologiei, toate avand capacitatea de a prospera intr-un mediu volatil. Cu fiecare soc, evolutia forteaza formele de viata sa se transforme, sa se imbunatateasca pentru a deveni mai adaptabile contextului in care se regasesc. Un sistem antifargil se bazeaza pe faptul ca partile care il formeaza, la modul individual, sunt fragile.

Acest lucru se datoreaza faptului ca succesul sau esecul acestor parti informeaza sistemul despre ceea ce funcționeaza si ce nu, un fel de incercare si eroare. Greselile si succesele fiecarei parti ofera informatii despre ceea ce reuseste si ce nu. Pretul esecului in evolutie este disparitia; prin urmare, fiecare esec imbunatateste de fapt calitatea generala a intregii vieti care a evoluat.

Riscul – viata nu poate exista fara el, il intuim si pentru a deveni antifragil, trebuie gestionat, astfel incat sa putem beneficia de pe urma evenimentelor imprevizibile, cu ar fi colaps-uri economice, calamitatile naturale sau pandemiile. Trebuie sa le acceptam si sa incercam sa „domesticim” incertitudinea, in loc sa o evitam, iar pregatirea pentru situatii extreme, nu se poate realiza pe baza unei analize statistice a unor evenimente din trecut.

Incertitudinea – este un risc necunoscut, acel „unghi mort” sustinut de analize de tip retrospectiv care iau in calcul doar media, excluzand extremele, care de fapt inclina balanta, catre ceva rau sau ceva bun. Un exemplu concret si cu mult umor, dat de Taleb, cu privire la acest model al predictibilitatii in care suntem cu totii ancorati, este cel al curcanului care este fericit, liber si ingrijit de propietarul sau, pana cand vine Ziua Recunoștinței!!!

NU astepta ” Ziua Recunoștinței”, planifica si actioneaza profilactic, din perspectiva serviciilor IT insemnand: HyperSecure

Sună-ne aici Întreabă-ne aici