Modelul de business de azi: ce s-a schimbat si cum vindem in prezent

Mediul de business este in continua schimbare pentru a tine pasul cu preferintele consumatorilor. Intr-o lume a unui consumerism exacerbat, oamenii isi schimba nevoile, alegand sa nu mai colectioneze lucruri, ci experiente. Mai mult continut, mai multe filme, mai multa distractie si utilitate in ceea ce facem, insa fara nevoia de a fi nevoiti sa adunam lucruri. In „Subscribed”, Tien Tzuo (fondatorul Zuora, o companie care ofera solutii software pentru afacerile pe baza de abonament), explica o schimbare in comportamentul consumatorilor si cum ar trebui sa ne adaptam modelul de business pentru a raspunde noilor nevoi.

In prezent, oamenii vor calatoria, nu masina. Laptele, nu vaca. Muzica, nu CD-ul care va strange praf pe undeva printr-un sertar. Iar in acest context, companiile care ofera servicii pe baza de abonament sunt in avantaj. Aceste companii livreaza valoare direct, fara batai de cap pentru clienti. Acest lucru va genera venituri constante, lucru deja confirmat de ultimele studii care au demonstrat o crestere de 4.6 ori mai rapida in cazul companiile cu un model de business pe baza de abonament, comparativ cu afacerile clasice care ofera pur si simplu produse. 

De ce un model pe baza de subscriptie pentru businessul tau?

In cazul modelului de business sub forma de subscripție, sunt doua principale avantaje care contează: 

 • accesul facil din punct de vedere financiar
 • suportul pe care îl primesti pe durata utilizării produsului sau serviciului

Inovatia nu mai inseamna doar sa creezi produse noi ci sa adaptezi serviciile la nevoile clientilor. Modelul achizitiei sub forma de subscriptie a schimbat procesul de inovare si implicit de productie, aducand in ecuatia duratei de viata a unui produs sau serviciu imbunatatirea si dezvoltarea continua a acestuia, ceea ce intr-un proces clasic de tip idee initiala – productie – vanzare nu s-ar fi intamplat.

Produsul, cu alte cuvinte, evolueaza liniar de la o idee initiala la eventuala sa lansare. In acel moment, piata ii decide soarta iar odata ce iese pe poarta fabricii, nu mai exista dezvoltare.

Modelele pe baza de abonament schimba aceasta paradigma, iar inovatia, se refera la o crestere si la o adaptare continua. In ceea ce priveste companiile care adopta modelul, nu exista un produs “finit”, ci dezvoltare agila.

Noul etos al vanzarilor este strategic si pune accentul pe construirea unor relatii stabile cu abonatii. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a evidentia conceptul de crestere, clientii intrand intr-un contract de colaborare in care serviciul companiei se imbunatateste in mod constant.

Cum poti incepe sa-ti adaptezi modelul de business. Exemplul HyperCubic.

Sistemul prin care HyperCubic IT Solutions s-a transformat intr-un serviciu de succes orientat catre client, se numeste PADRE (pipeline, acquire, deploy, run and expand), un model creat de Zuora pentru a vizualiza afacerea avand experienta clientilor mereu în minte.

 • Pipeline – este primul pas si se refera la cresterea gradului de constientizare cu privire la nevoile companiei client
 • Acquire – reprezinta calatoria clientului spre incheierea unui abonament, pas in care ne-am concentrat pe intelegerea nevoilor acestuia
 • Deploy – este vorba despre acomodarea clientului cu serviciul, cat mai rapid si mai eficient posibil
 • Run – acest pas se concentreaza pe functionarea de zi cu zi a serviciului si pe reactia rapida la schimbarea modului in care utilizatorii il folosesc
 • Expand – in esenta. se refera la inovare – pastrarea clientilor prin crestere si functionalitate.

In plus fata de de modelul PADRE, exista si alti trei factori pe care i-am avut in vedere: oameni, serviciul si sine si bani.

Oameni – pentru a prospera, trebuie sa-ti pastrezi clientii mulțumiti, iar pentru a face acest lucru, am angajat talente de top ale caror abilitati si competente am continuat sa le dezvoltam prin cursuri si calificari.

Serviciul –  trebuie sa continue sa se imbunatateasca pentru a ne asigura ca nevoile clientilor sunt satisfacute in cel mai bun mod posibil. Pe masura ce primeam solicitari si feedback din partea clientilor, ne-am adaptat planurile de abonament.

Bani – ca orice alta afacere, a trebuit sa alocam resursele in mod eficient, in primul rand in educatie, iar in al doilea rand in tehnologie. Este evident ca inainte de a te avanta inspre tehnologii noi, ai nevoie de oameni specializati care sa aiba skillurile necesare.

Incotro se indreapta afacerea ta in 2023? 

Tehnologia schimba modul in care oamenii si companiile se conecteaza si acceseaza produsele si serviciile, iar modelele de afaceri pe baza de abonament lunar perturba  fiecare industrie in parte. Pentru a-ti simplifica parteneriatele de business, cea mai simpla metoda este sa adopti solutii tehnologice si digitale pe baza de abonament. Nu doar ca vei avea mai mult control asupra bugetului, dar vei avea și avantajul flexibilitatii si al scalabilitatii in caz de nevoie.

Lista de prioritati in bugetul IT pentru anul 2023, ar trebui sa fie:

 1. Investitii in tehnologie si in solutii de tip data-center care imbunatatesc eficienta operationala si financiara: 
  • Infrastructure as a Service; Software as a Service
 2. Protectii de securitate cibernetica care reduc riscurile si rezistenta organizationala
 3. Servicii de tip cloud computing care imbunatatesc experienta angajatilor si a clientilor 

In acest sens, solutiile IT pe care le facilitam sunt menite sa creeze un ecosistem, atat la nivelul aplicatiilor de baza folosite de utilizatori – Microsoft 365 de exemplu, cat la si al celor specifice, de tip ERP sau CRM.

Ca modalitate de achizitie pentru tot ce inseamna hardware-ul si software-ul care trebuie sa sustina intreaga activitatea de business, punem la dispozitie sub forma de subscriptie lunara solutii IT de tip private cloud, prin intermediul propriului data center, constand in:

 1. HyperHost – Software & Hardware as a Service – Servere Virtuale a caror configuratie se adapteaza in functie de buget si de nevoi
 2. HyperVault – Business Continuity & Disaster Recovery: solutii de tip “backup as a service“, avand la baza Veeam Backup
 3. HyperSecure – CyberSecurity at its best: audit IT; vulnerability assessment; firewall as a service

Daca doresti sa-ti accelerezi transformarea digitala si sa-ti dezvolti afacerea in ritmul tau, suntem la un mesaj distanta. 

 

 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici