automatizare pentru eficienta in business

O lume fara automatizare? Nu se mai poate.

In ultimele decenii, prin automatizare, a existat o revolutie nu doar a modului in care lucram, ci si a cine anume lucreaza. Automatizarea a devenit o parte integranta in orice industrie, dar si in vietile noastre de zi cu zi, iar fara ea lumea, asa cum o stim acum, nu ar mai fi posibila. Indiferent de sentimentele pe care le avem fata de noile tehnologii, suntem obligati sa ne adaptam nu doar pentru a tine pasul cu lumea in care traim, dar si pentru a reusi sa prosperam. Noile tehnologii pot fi confuze, asadar propunem ca in primul rand sa intelegem ce este automatizarea si cum schimba ea procese si nu numai.

 

Ce este automatizarea: de la masinariile din fabrici la industria 4.0.

Morile si masinile cu abur stau la oridinea automatizarii din zilele noastre. Pe masura ce inovatiile s-au dezvoltat, posibilitatile de automatizare s-au extins, iar fabricile au fost primele care au simtit efectele. Pe parcursul anilor, dezvoltarea tehnologica a luat locuri de munca, dar a si creat altele noi. Scopul automatizarii este sa preia cat mai multe din sarcinile actuale, pentru a oferi timp pentru activitati care nu sunt fizice si repetitive. Prin urmare, automatizarea este un termen care descrie modul in care tehnologia minimizeaza aportul uman in anumite procese pentru a obtine un rezultat mai eficient. 

Pe parcursul istoriei, am trecut prin mai multe revolutii industriale, iar daca motorul cu aburi de la finalul secolului al XVIII-lea a insemnat debutul primei revolutii industriale, digitalizarea de la inceputul mileniului al treilea, impreuna cu internetul, au facut trecerea a cea de a patra. 

Noile tehnologii si norme sociale transforma calitatea vietii de zi cu zi, iar locul in care ne desfasuram activitatea profesionala nu face exceptie. Pe langa tehnologie, mai sunt o serie de factori care duc la schimbarea traiectoriilor in viata: scaderea fertilitatii si natalitatii, cresterea imigratiei si aparitia unor noi conditii economice. 

 

Schimbarea comportamentelor si conditiilor economice

In tarile industrializate, natalitatea a scazut constant. In 2016 Statele Unite au raportat cea mai scazuta rata a natalitatii dintr-un secolMedia europeana de nasteri pentru o femeie a scazut de la  1,54 in 2019 la 1,5 in 2020. Declinul populatiei la nivelul tarilor dezvoltate a fost evitat cu ajutorul imigratiei din tari mai putin dezvoltate.

Schimbarea stilului de viata complica aceste schimbari demografice. Millennials – cei nascuti intre 1980 si 1995 – au constituit majoritatea fortei de munca din 2016 in SUA. Intre timp, generatia Boomer, cei 65 si pana, si-au pastrat locurile de munca mai mult timp.

Acest lucru se datoreaza unei combinatii de presiune economica crescuta din cauza costurilor de pensionare si de asistenta medicala, precum si o dorinta generala de a ramane ocupat pana mai tarziu in viata.

Organizatiile si companiile se vor confrunta cu un nou set de provocari atunci cand vine vorba de atragerea si pastrarea celor mai bune talente. Un studiu realizat de Observatorul Global de Sanatate al Organizatiei Mondiale a Sanatatii anticipeaza ca industria sanatatii se va confrunta cu un deficit de 15 milioane de lucratori pana in 2030.

In acest context, noile tehnologii vor avea un impact drastic asupra naturii muncii deoarece ne vor ajuta sa depasim deficititul de personal cu care ne vom confrunta.

 

Incotro se indreapta industria 4.0?

Noile tehnologii ale industriei 4.0 ne sporesc foarte mult puterile mentale, deschizand noi posibilitati de productie si gestionare. De exemplu, „Internet of Things” sau  IoT, se refera la capacitatea tot mai mare a masinilor si a altor obiecte de a comunica si coordona actiunile fara interventie umana. Se estimeaza ca numarul de dispozitive IoT conectate la retea la nivel mondial se va tripla de la 9,7 miliarde in 2020 la peste 29 de miliarde de dispozitive IoT pana in 2030. Atunci cand este combinat cu puterea analitica a Big Data si a stocarii in cloud, acest lucru va permite castiguri uriase in eficienta in sectoare precum productia – ganditi-va la fabrici complet automatizate, logistica just-in-time si linii de productie descentralizate care se pot auto-organiza. Potrivit firmei globale de consultanta McKinsey, impactul economic potential al acestor inovatii ar putea fi mai mare de 11 trilioane de dolari pana in 2025.

O schimbare majora vine si din tipul de competente de care angajatorii au nevoie in Industria 4.0. Cu masini care manipuleaza mai multe elemente de productie, cererea de forta de munca manuala cu un nivel scazut de calificare va continua sa scada. Intre timp, nevoia de forta de munca inalt calificata, care dispune de competente precum gandirea analitica si planificarea strategica, va continua sa creasca. Aceasta dinamica va deveni mai pronuntata doar pe masura ce imbunatatirile aduse AI permit computerelor sa isi asume mai multe roluri “umane”. 

 

Abilitatile umane sunt esentiale pentru a profita la maximum de noile tehnologii si automatizare.

Intr-o casa de avocatura clasica, pregatirea pentru un caz ar necesitat o echipa de avocati care sa-si petreaca sute, uneori mii, de ore analizand informari juridice si alte documente. Astazi, un algoritm bine pus la punct poate procesa aceeasi cantitate de informatii intr-o fractiune de timp si poate identifica in continuare modele si perspective relevante.  Aproape fiecare industrie profita de noua tehnologie de automatizare. De exemplu, mai mult de jumatate dintre medicii din SUA folosesc software specializat pentru a verifica interactiunile medicamentoase. Intre timp, in Marea Britanie, firma de consultanta Deloitte a inlocuit activitatea a 250 de experti fiscali cu un sistem automat de pregatire fiscala „reglat” foarte fin. Acest lucru nu inseamna ca forta de munca umana va deveni invechita. Firmele au inca nevoie de oameni calificati pentru a instrui aceste sisteme, pentru a-si explica operatiunile altora si pentru a le mentine sa functioneze intr-un mod durabil si etic. 

Judecata umana si abilitatile interpersonale nu sunt susceptibile de a fi inlocuite de tehnologie nici acum si nici in viitor. Pentru a ramane competitivi si valorosi intr-un loc de munca din ce in ce mai automatizat, oamenii ar trebui sa ramana agili prin promovarea competentelor umane care completeaza noile tehnologii. Acestea includ abilitati precum leadership, lucrul in echipa, sensibilitatea interpersonala, intuitia si rezolvarea problemelor.

Ora standard si locul de munca vor deveni variate. Pe masura ce economia GIG a angajatilor de tip freelanceri, contractori sau consultanti continua sa creasca, tot mai multe sectoare vor adopta formule flexibile de lucru.

 

Cum jonglam intre eficienta data de tehnologie si pastrarea competentelor umane?

Cu toate ca automatizarea devine din ce in ce mai comuna in anumite industrii, inclusiv IT, acest lucru nu inseamna ca era specialistilor se apropie de sfarsit. Cand vine vorba de sarcini repetitive, ce tin de monitorizare sau introducerea datelor, automatizarea va oferi un randament mai bun decat oamenii, insa cheia succesului sta in combinarea combinarea abilitatilor oamenilor cu automatizarea. Multe dintre serviciile HyperCubic fac acest lucru, oferind astfel solutii de top tuturor clientilor alaturi de care lucram. 

Virtual CTO – vCTO:

vCTO este un serviciu de support IT exclusiv remote facilitat prin intermediul unei aplicatii in cloud, care asigura un management IT integrat, in scop prevenitv, la nivelul intregii infrastructuri IT: computere, servere si servicii aferente.

vCTO este complementara cu activitatea departamentului tehnic , preluand activitati recurente si dand astfel ocazia colegilor sa devina mai productivi și sa ofere servicii cu un grad mai mare de personalizare.

De cele mai multe ori, intr-un context care vizeaza securitatea si funcționalitatea unui sistem informatic, detaliile fac diferența si acestea se ascund in operatiuni rutiniere:

Automatizarea suportului IT cu scop preventiv:

  • Patch management: Patch Search and Deploy; Patch Status Summary; Run Windows Update: All / Critical / Security / Service Pack; Install Microsoft Office Updates; Install Driver Updates (Hardware); Install Java updates; Install Adobe updates; Software updates; Reboot If Needed; Exclude Patches
  • Mentenanta IT recurenta: Create System Restore Point; Deleting Temp Files & Internet History; Reboot; Defragment (All disks); Run Checkdisk (All disks); Run Scripts
  • Monitorizare si alerte in timp real: System resources; Logged in users; Network & IP Monitoring; SNMP Monitoring; Windows updates; SQL Server; Exchange; Active Directory; VMware; Hyper-V & SNMP enabled devices

Suport IT remote de tip reactiv: Task Manager, Service Manager, Command Prompt Access; acces remote in mod securizat; dezinstalaț sau instalat aplicatii, rulat scripturi, instalat patch-uri

Integrare cu alte solutii: Bitdefender & solutii IT de tip business continuity & disaster recovery; cloud & data-center

Wiki IT: Documentarea soluțiilor identificate; Proceduri de tip Onboarding & Offboarding; Management de parole

Raportare si auditare: raport lunar de activitate cu evidentierea situatiilor repetitive; Audit IT – inventariere si scanare de vulnerabilitati;

Ca modalitate de achizitie pentru tot ce inseamna hardware-ul si software-ul care trebuie sa sustina intreaga activitatea de business, punem la dispozitie sub forma de subscriptie lunara solutii IT de tip private cloud, prin intermediul propriului data center, constand in:

  1. HyperHost – Software & Hardware as a Service – Servere Virtuale a caror configuratie se adapteaza in functie de buget si de nevoi
  2. HyperVault – Business Continuity & Disaster Recovery: solutii de tip “backup as a service“, avand la baza Veeam Backup
  3. HyperSecure – CyberSecurity at its best: audit IT; vulnerability assessment; firewall as a service

 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici