La cum arata traficul cam in fiecare dimineata, este clar ca modelul hibrid de lucru se va mentine si in viitor. 

Desi ingrijorarile de ordin psihologic si social sunt cat se poate de valide si reprezinta o realitate pe care nu ar trebui sa o ascundem sub presul confortului, al reducerilor de costuri sau a eficientei pe termen scurt, mai exista si o alta preocupare, aceea ca lucrul de acasa in timpul pandemiei a lasat sistemele IT mai susceptibile la atacuri cibernetice, angajatii fiind mai putin vigilenti atunci cand se afla in confortul propriei case, infrastructura de care beneficiaza fiind de cele mai multe ori precara (lipsa unui firewall, a unei conexiuni stabile de internet, etc).

Va las mai jos lista cu cele mai importante masuri de securitate cibernetica pe care orice companie trebuie sa le ia in considerare, indiferent de cati angajati aleg sa lucreze de acasa, chiar si unul singur reprezentand o posibila vulnerabilitate:

  1. autentificare multifactorială (cunoscuta si ca autentificare cu doi factori) pentru a adauga un nivel suplimentar de securitate procesului de conectare. Odata ce un utilizator si-a introdus parola pentru a accesa un cont sau o aplicatie, acesta trebuie sa furnizeze o metoda suplimentara de verificare, care este de obicei un cod din sase cifre trimis pe telefonul sau mobil. Acest lucru confirma faptul ca utilizatorul este cine spune ca este, mai degraba decat un criminal cibernetic care a obtinut acces la parola sa.
  2. training-ul de constientizare al utilizatorilor pentru a-i ajuta sa ramana vigilenti impotriva potentialelor atacuri
  3. gestionarea dispozitivelor mobile, pentru a controla modul in care sunt utilizate echipamentele de lucru si pentru a pastra datele protejate si izolate de cele personale ale angajatilor
  4. securitate cloud de tip “endpoint”, pentru a oferi protectie impotriva amenintarilor cibernetice emergente pentru echipamentele companiei, indiferent de locatia acestora

Aceasta noua realitate vine la pachet si cu noi provocari in zona de productivitate, aspect care impune o adaptare a solutiilor utilizate. Intr-o lume din ce in ce mai digitala, este important sa faceti o evaluare si sa va revizuiti sistemele existente pentru a va asigura ca sunt potrivite scopului. Tehnologia pe care o folosesc angajatii companiei va sprijini intreaga lor experienta, drept urmare revizuirea si actualizarea sistemelor vechi este imperios necesara pentru a incuraja inovatia si productivitatea.

Abordarea bazata pe cloud, privat sau public, a transformat tehnologia intr-un erou al pandemiei, asigurand o economie functionala.

Datele sunt stocate pe un server accesibil si securizat, online, facilitand utilizatorului tot ce are nevoie pentru a-si face treaba, indiferent unde se afla.  Acest lucru ofera cea mai simpla experienta de utilizator posibila, deoarece asigura o tranzitie usoara intre birou si casa, fara a depinde de o locatie fixa, ci doar de o conexiune stabila de internet.

Care sunt cele mai bune solutii pentru crearea unui ecosistem de lucru sigur si productiv:

Microsoft Modern Workplace, de exemplu, este un mediu de lucru care utilizeaza o suita de tehnologii Microsoft 365 si aplicatii de productivitate, concepute pentru a satisface nevoile de business. De asemenea, permite automatizarea task-urilor rutiniere, consumatoare de timp, sporind productivitatea si inovatia.

Pachetul de business include:

  1. Microsoft 365 cu diferite functii, Exchange Online (e-mail), Power Automate (automatizare flux de lucru), plus toate cele mai recente aplicații Office
  2. OneDrive/SharePoint pentru toate nevoile de stocare a fisierelor si de gestionare a documentelor
  3. Tehnologii Azure AD, Azure Information Protection si Data Loss Prevention
  4. Enterprise Mobility + Security, o solutie de securitate conceputa pentru epoca cloud-first, mobile first, care va ajuta sa va protejati organizatia de amenintarile cibernetice
  5. Aplicatii precum Microsoft Teams si Power BI
  6. Microsoft Endpoint Manager – parte a suitei Microsoft Enterprise Mobility + Security – include servicii si instrumente care va permit sa gestionati si sa monitorizati dispozitive mobile, computere desktop, masini virtuale, dispozitive incorporate si servere. Unul dintre acestea este Microsoft Intune, un serviciu bazat pe cloud care permite gestionarea dispozitivelor mobile si a aplicatiilor. Aceasta inseamna ca puteti controla modul in care sunt utilizate dispozitivele companiei. (laptopuri, tablete si telefoane mobile). Puteti configura politici specifice pentru a controla aplicatiile. Microsoft Intune se asigura ca datele companiei raman protejate si izolate de datele personale atunci cand sunt utilizate de pe dispozitive personale.

Daca va ganditi sa adoptati un model de lucru hibrid, pe termen mediu sau lung si doriti sa invatati cum sa va protejati afacerea si angajatii de criminalitatea cibernetica, nu ezitati sa ne contactati pentru a afla mai multe despre serviciile noastre de securitate cibernetica. Iar daca nu stiti de unde sa incepeti, luati in considerare realizarea unui audit IT.

Sună-ne aici Întreabă-ne aici