Urmeaza cumva weekend-ul sau o noua lista de task-uri? Bariera asta temporala este din ce in ce mai fina, ne pierdem „gustul” vietii, „mirosul” naturalului, firescul interactiunilor si chiar directia profesionala.

Un subiect foarte mult dezbatut in aceasta perioada este cel al modalitatii in care ne desfasuram activitatea, multi gustand din „libertatea” muncii de acasa.

Pandemia a deschis din acest punct de vedere Cutia Pandorei, beneficiile fiind aparent de ambele parti, atat pentru angajati cat si pentru angajatori, insa totul pe termen scurt, cateva motive foarte relevante fiind evidentiate in cartea lui Cal Newport – Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World. Abordare este atat din perspectiva umana cat si din cea tehnologica, cateva aspecte importante fiind urmatoarele:

  • A efectua mai multe task-uri simultan nu atarge dupa sine si productivitatea scontata, chiar dimpotriva, cu cat tehnologia evolueaza si mai mult, generand totodata si un efect advers de tip distragerea atentiei, cu atat trebuie sa ne exersam, poate chiar sa deprindem, capacitatea de a ne concentra pe fiecare activitate in parte. Din punct de vedere mintal cand ne schimbam focusul de la task-ul A catre B, atentia noastra va ramane legata de prima activitate – A si va distribui catre B doar 50% din intregul potential, ceea ce, prin repetare, ne afecteaza iremediabil puterea de concentrare, iar pe termen lung, performanta. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care munca de acasa, unde se intersecteaza cele doua planuri, personal si profesional, este contraindicata pe termen mediul si lung. Unde mai pui si aspectele de ordin psihologic sau social. Ca atare, indiferent de cadrul sau contextul in care te afli, nu practica acest multitask-ing.

Iata 4 strategii prin care poti sa-ti exersezi sau sa-ti dobandesti puterea de concentrare – ordinea nu este aleatorie, ci metodica:

  1. Abordare Monahala – aceasta strategie funcționeaza eliminand toate sursele de distragere a atentiei, izolandu-va ca un calugar si nu ma refer aici doar la spatiu in sine, cat si la o pereche de casti care va izoleaza fonic de tot ce va inconjoara.
  2. Abordare Bimodala -implica stabilirea unei perioade de izolare clar definite, respectarea programului normal de munca si lasarea restului de timp liber pentru orice altceva, de preferat ceva relaxant
  3. Abordarea Ritmica – formeaza-ti obiceiul de a lucra in intervale de minim 30 de minute si de a folosi un calendar pentru a urmari realizarile – recomand sutia de servicii si aplicatii Microsoft 365
  4. Abordarea Jurnalistica – nu te procrastina, ia-ti timp liber intr-un mod neasteptat in rutina ta zilnica – un ritual de exemplu, te poate ajuta sa-ti definesti mai bine spatiul. Dezactiveaza elementele de ordin tehnologic – de exemplu notificarile. Creierul nostru este programat in mod natural sa fie usor de distras, asta pentru ca din punctul de vedere al evolutiei, aceste distrageri ar putea sa insemne riscuri sau oportunitati.

Programand tot ceea ce faceți, veți elibera timp pentru a fi conștienti de modul in care il petreceți. La inceputul fiecarei zile lucratoare, creati un program impartit in blocuri de cel puțin 30 de minute. In acest program, ar trebui sa setati atat sarcini de lucru, cat și sarcini personale, cum ar fi timpul de relaxare, mancare sau recuperarea e-mailurilor pierdute, totul cu posiblitatea de a te adapta lucrurilor care apar in mod inopinat.

Pentru „lupta” dintre un principiu, adica o teza si opusul, adica o antiteza, genereaza o sinteza, las aici poate cele mai relevante articole despre conceptul muncii de acasa:

  • https://www.weforum.org/agenda/2020/06/coronavirus-covid19-remote-working-office-employees-employers
  • https://www.bbc.com/worklife/article/20201023-coronavirus-how-will-the-pandemic-change-the-way-we-work

Spor!

Sună-ne aici Întreabă-ne aici