Cloud computing la nivel global.

In 2022, peste 60% dintre datele corporative sunt stocate in cloud, conform Statista. Ponderea a crescut continuu in ultimii ani, daca ne gandim ca in 2015 procentul era doar la 30%. In prezent, companiile isi muta tot mai mult resursele in cloud, pentru a-si imbunatati securitatea, fiabilitatea si agilitatea la nivel de business.

Servicii de cloud computing gestionate: o scurta introducere

Serviciile de cloud computing gestionate permit businessului tau sa acceseze diferite solutii pentru gestionarea mai eficienta a datelor: IaaS (infrastructure as a service), data center, BaaS (backup as a service), FWaaS (firewall as a service), private cloud si multe altele.

Majoritatea companiilor nu au expertiza sau timpul necesar pentru a-si proiecta si configura propriul cloud. Aici intervin serviciile de cloud computing gestionate (managed cloud services), care te vor ajuta sa iti optimizezi cheltuielile si procesele de business cand vine vorba de infrastructura IT si datele companiei tale. Pentru a intelege mai usor care e rolul unui furnizor de servicii cloud computing gestionate, citeste in continuare.

Ce sunt serviciile de cloud computing gestionate? Pizza ca serviciu.

Serviciile de cloud computing pot fi dificil de explicat, insa Albert Barron, pe vremea cand lucra la IBM, a venit cu o analogie geniala: serviciile cloud computing sunt asemanatoare modului in care decizi ca vrei o pizza (homemade, la restaurant sau prin delivery).

Retelele pre-cloud (numite on premise) sunt similare cu a-ti gati singur pizza – munca multa, dar cu un control maxim asupra ingredientelor si procesului. Serviciile cloud computing cele mai populare sunt IaaS (infrastructure as a service), PaaS (platform as a service) si SaaS (software as a service) si, chiar daca nu par, sunt diferite metode pe care le poti alege pentru a-ti manca pizza in seara aceasta.

IaaS inseamna sa-ti faci pizza acasa, dar nu de la 0. Cumperi ingredientele si un aluat gata facut. La nivel de business, sa alegi sa iti faci pizza in felul acesta inseamna ca detii controlul, ai flexibilitate asupra ingredientelor si, in functie de cat de infomatat esti, poti avea o pizza mai mare sau mai mica.

PaaS inseamna sa plasezi o comanda de pizza sa-ti vina acasa. Nu te mai gandesti la multe dintre costuri (ingrediente, cuptor, gaz, electricitate etc), trebuie sa ai doar masa si casa, cum s-ar zice.

SaaS inseamna sa iesi sa mananci in oras. Pentru servicii standard, SaaS functioneaza perfect. Optiunile de pizza din meniu sunt multiple, asa ca sigur vei gasi ceva care sa fie pe placul tau. Nu e prea personalizabil, dar nu e rau. Este mult mai putin de lucru, dar serviciul nu va fi 100% pliat pe dorintele tale.

 

Cloud computing explicat ca pizza-as-a-service. Sursa Linkedin.

In acest context, serviciile de cloud computing gestionate iti iau o grija de pe farfurie: organizarea procesului. Responsabilitatile de management/organizare a procesului, reluand analogia, pot include: cumparaturi, deciderea ingredientelor, drumul pana la restaurant etc. In viata reala, aceste responsabilitati se traduc prin servicii de migrare, configurare, optimizare, securitate si intretinere. Aceste servicii sunt concepute pentru a permite organizațiilor sa maximizeze beneficiile oferite de serviciile cloud, dar minimizand, in acelasi timp, timpul si costurile interne. 

Cum iti ajuta businessul serviciile IT gestionate

Trecand analogia brutarului si cuptorului in viata reala, este cazul multor afaceri mici de tip IMM sa aiba perioade linistite si aglomerate pe care le pot prezice de cele mai multe ori. Optimizeaza costurile si alege o infrastructura IaaS in cloud care iti ofera flexibilitate, securitate si continuitate in business indiferent de context. 

Vine black friday-ul? E foarte posibil ca magazinul tau online sa aiba nevoie de putin suport pentru a face fata unui numar foarte mare de vizitatori concomitenti. Ia in considerare faptul ca 41% dintre businessurile din UE au folosit cloud computing in 2021, iar ponderea a crescut in special in zona de retail.

Infrastructura ta locala are nevoie de un upgrade in curand? Poti alege sa iti rulezi aplicatiile pe o infrastructura de tip IaaS, avand la dispozitie diferite sisteme de operare si platforme. Astfel, nu vei mai fi nevoit sa investesti in hardware si licente costisitoare.

Cauti o solutie customizabila nevoilor tale de business? Elimina investiile majore si neprevazute, acceseaza resursele de care ai nevoie, atunci cand ai nevoie si cat ai nevoie printr-o solutie IaaS flexibila. Cu IaaS beneficiezi de o alocare dinamica a resurselor si poti scala in sus sau in jos atunci cand cererea este ridicata sau redusa.

Vrei sa iti garantezi continuitatea businessului indiferent de context, bucurandu-te de securitate sporita si scalabilitate?

Serviciile cloud gestionate ofera clientilor gestionare partiala sau completa a resurselor sau infrastructurii cloud de catre un furnizor de servicii extern. Responsabilitatea de gestionare poate include migrarea, configurarea, optimizarea si securitatea datelor, dar si multe solutii personalizabile pe nevoile specifice de business. Acest servicii de cloud computing gestionate iti vor permite sa maximizezi beneficiile oferite de solutiile in cloud, minimizandu-ti costurile.

Poti conta pe expertiza specialistilor nostri pentru a decide:

  • Tipul de cloud potrivit afacerii tale (public cloud, private cloud, hybrid cloud)
  • Nevoile businessului tau in ceea ce priveste configurarea, designul si stocarea datelor in cloud
  • Suportul de care are nevoie afacerea ta pentru a-si asigura continuitatea indiferent de ce situatia prin care trece

Ai nevoie de servicii gestionate de cloud computing?

De peste 14 ani, HyperCubic este un partener strategic pentru peste 100 de businessuri de toate dimensiunile. Oferim o gama completa de servicii IT gestionate in cloud: IaaS (infrastructure as a service), BaaS si BCDR (Backup as a service si Business Continuity & Disaster Recovery), securitate cibernetica (Firewall as a Service) si ITSM (IT Services Management level 1, 2, 3 si 4). 

Daca doresti sa-ti accelerezi transformarea digitala si sa-ti dezvolti afacerea in ritmul tau, suntem la un mesaj distanta. 

Sună-ne aici Întreabă-ne aici